Klippet fra Universitetsavisa, NTNU, www.ntnu.no/universitetsavisa/

Jubilant nede for telling?

Året er 1999, og 70-åringen Bodega Band ligger på is: Fra venstre: Carl Haakon Waadeland, Tore Engstrøm, Tor Ramstad, Per Uddu, Bjørn Alterhaug, Jostein Gjersvik og Jan Tro.

Alle vet at «Huset» fyller 70 i år. De færreste vet at orkesteret Bodega Band er like gammelt. Men jubilanten gir ikke mye lyd fra seg. Det har de siste månedene vært foruroligende stille.

La det være sagt med en gang. Institusjonen Bodega Band er på sitt vis oppegående, men samtidig sengeliggende i jubileumsåret. For Bodega Band er orkesteret som slettes ikke vil dø. Med skiftende besetning og repertoar har de assosierte musikerne holdt koken gjennom tiår etter tiår: Pumpet dansemusikk ut i Huset til ut i de små timer, bidratt med de nødvendige toner til revyene, fungert som støttestyrker for Studentorkesteret og utført mer elle mindre tvilsomme spillejobber på byen. Låfte's generalforsamling vedtok i desember 1998 å legge driften av Bodega Band på is - inntil videre.

For å provosere fram den reaksjon alle ønsker vil vi med dette erklære: Bodega Band er dødt! Selv om det så vidt rører på seg.

Cassa Rossa

Som spedbarn, i 1929, var Bodega Band et seksmanns danseorkester. Fødselen fant sted under UKA «Cassa Rossa» i det nybygde, runde, røde huset, og bandets første leder Johan D. Behrens forutså neppe at det navn han ga bandet skulle henge ved og bli en institusjon i bygget. I 1936 ble det foretatt en ny oppstabling av husorkester, og siden det sto BB på trommene, var navneproblemet løst! Ordet gjenbruk var ennå ikke konstruert, men pytt!

Bodega Band fartet i årene før krigen rundt omkring på spilleoppdrag i hele Sør-Norge. Fra 1945 la Ragnvald Sexe ned et imponerende arbeid både som leder og arrangør, og tett oppunder 50-tallet kunne bandet stille med både 12 og 13 musikere på klubbaften.

Bodega Band utviklet seg inflatorisk og etter noen år ser vi konturene av et storband med populære innslag av Count Basie og Duke Ellington på repertoaret. Og det er som storband Bodega Band har fått et navn.

500 låter

I notearkivet ligger oppskrifta på over 500 låter. Arkivet er i dag et felleseie mellom Bodega Band og S. Møller Storband og Kjellerbandet.

Bodega Band presterte å overleve turbulensen i studentmiljøet mot slutten av 60-tallet, ikke minst fordi bandet hadde musikalsk sterke ledere i sin midte. Senere ble det tre utgivelser av LP, og flere radio- og TV-programmer. Dagens unge, med pixellert tankegang og høyt utviklet media-blaserthet, vil aldri helt forstå hvilke begivenheter slikt var den gang. Kanskje har de heller ikke hørt om gjesteartistene, navn som Clark Terry og Thad Jones? Joda.

Utviklingen tok ny kurs i 1981, med redusert mannskap bak strenger og horn og med Jarle Førde som leder. Det svingte på en ny måte, og egenprodusert stoff bølget og bodegaet seg ut i lokalene. Og førsteklasses musikere fra Jazzlinja på Musikkonservatoriet bidro til å løfte nivået ytterligere. En fjerde LP så dagens lys i 1986, da Bodega Band med Jan Magne Førde som forgrunnsfigur frontet nye musikalske utfordringer. På nittitallet gledet det mange at utgivelsen av den første CD med Bodega Band fant sted. Da var pianisten Vigleik Storaas både musikalsk leder og bandets faste komponist og arrangør.

Fønix fugler?

Mange er de som har musisert i bandet. I dag figurerer de som ledere eller utøvere innen musikk- og kulturliv, eller som vitenskapelig ansatte innen NTNU og Sintef. Noen har forlatt redet, Nidaros, Nordre og Bodegaen. Som eksiltrøndere frister de en tilværelse hvor mimreinnslag om livet i Bodega Band trolig hyppig brukes som medisin i utlendigheten.

Bodega Band har i tre generasjoner løftet stemningen, invitert til både elegant, kåt og ubehjelpelig vrikking på golvet. For mange var Bodega Band selve livet, for enkelte andre ble bandlivet og det som fulgte med litt for store prøvelser. Og det kunne til tider bli for fuktig for noen av traktørene. De fleste sto likevel løpet med glans. Og for tusenvis av studenter har tonene fra storbandet gitt forsinket resonans i ørene der de mer eller mindre oppstemt, men alltid grundig bespilt, trippet eller vaklet over brua eller opp Elgeseter gate i nattemørket. «On the sunny side of the street . . . » Uansett tid på dagen!

I dag undres mange om Bodega Band kjenner dagen og timen - for å reise seg på nytt, med bollekinn og kjappe, rutinerte fingre.


Det svinger heftig i 1974: Stående, Nils Tro (tenorsax), foran, Jon Pål Inderberg (tenorsax), bak, Jan Ivar Bruheim (trombone) og Jan Erik Johansen (trompet).


Året er 1929. Bodega Band ser dagens lys i det nye, runde huset ved Nidelven.
Fra venstre: Arnfinn Hjulstad (tenorbanjo), Johan David Behrens (violin og orkesterleder),Arvid Ruud (batteri), Leif Berg Jansen (kornett og trompet), Hans Sørum (piano) og Erik Müller (tenorsax).

Og av kjente navn kan nevnes:
Per Husby, pianist i Oslo
Roar Arntzen, adm.dir. Sintef
Helge, Jarle og Jan Magne Førde, musikere fra Brazz Brothers
Georg Hagen, professor Inst. for mat.tekn. og elektrokjemi
Ove Stokstad, grafiker
Jan Pål Inderberg, musiker og 1.amanuensis v. Musikkonservatoriet
Carl Haakon Waadeland, univ.lektor Musikkonservatoriet
Per Uddu, lektor, dir. Olavsfestdagene
Jan Tro, amanuensis, Inst. for teleteknikk
Asbjørn Krokstad, emeritus, Institutt for teleteknikk
Bjørn Alterhaug, musiker
Eirik Lie, musiker, bl.a Naboens Rockeband
Tor Ramstad, prof., Inst. for teleteknikk
Tore Engstrøm, planlegger ved rådmannens fagstab, kultur.
Vigleik Storås, musiker
Knut Wedøe, oljeingeniør i Stavanger
Jostein Gjersvik, siv.ing. i dag pensjonist.

Noen nevnt, de fleste unevnt. . . . . .


Artikkelen er skrevet av GEIR GJELSETH

Eirik Lie
Bjørnerabben 9
0383 Oslo

Tel: (+47) 22 50 23 14
Mob: (+47) 90 67 18 17
Email: eiriklie@online.no
Eirik Lies hjemmeside
Tilbake til toppen av siden